MSN – dobroczynne działanie siarki organicznej
Metylosulfonylometan (MSM) stał się popularnym suplementem diety u osób aktywnych, ze względu na szerokie możliwości zastosowań oraz bardzo dobrą przyswajalność z układu pokarmowego. Sam związek siarki organicznej został bardzo dobrze przebadany na modelach zwierzęcych i klinicznie u ludzi. Udowodniono, że stosowanie MSM:
- zmniejsza stany zapalne,
- zmniejsza bóle stawów i mięśni,
- zwiększa odporność organizmu na stres oksydacyjny i poprawia zdolności antyoksydacyjne.
Substancja została uznana za bardzo bezpieczną i dobrze tolerowaną przez ludzi. Pierwsze badania nad tym związkiem rozpoczęto już w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku. Związek siarki MSM jest również znany pod nazwami dimetylosulfon, metylosulfon, sulfonylobismetan, organiczna siarka lub krystaliczny dimetylosulfotlenek.
MSM jest substancją, która naturalnie występuje w przyrodzie. Pod wpływem absorpcji siarki przez algi, fitoplankton i inne organizmy wodne, tworzony jest związek DMSP (dimetylosulfoniopropionian), a ten rozszczepiany jest do DMS. Następnie pod wpływem utleniania DMS przechodzi do formy DMSO i MSM. Do organizmów dostarczamy MSM spożywając: owoce i warzywa, zboża, piwo, wino porto, kawę, herbatę oraz mleko krowie.
ZASTOSOWANIE MSM
MSM jako środek terapeutyczny ma szerokie zastosowanie ze względu na swoje unikalne właściwości fizjologiczne do przenikania do komórek i tkanek. Działa też jako nośnik i transporter dla innych substancji terapeutycznych. Możliwości zastosowania MSM w różnych jednostkach chorobowych są bardzo szerokie.
Zapalenie stawów (artretyzm) oraz stan zapalny
W wielu badaniach in vitro nad MSM sugerowało, że związek ten działa przeciwzapalnie poprzez zmniejszanie wytwarzania cytokin. Podobne rezultaty uzyskano przy badaniach przeprowadzonych na zwierzętach. Wykazano również, że połączenie MSM z suplementacją siarczanu chondroityny i glukozaminą zmniejsza poziom białka C-reaktywnego (CRP). W badaniach klinicznych na ludziach z chorobą zwyrodnieniową stawów, suplementacja MSM zmniejsza znacznie dolegliwości bólowe, na co wskazywała skala bólu VAS oraz podskala bólu WOMAC. Odnotowano mniejszą sztywność i obrzęk stawów. W innych badaniach nad MSM wykazano, że właściwości przeciwbólowe zwiększyły się, gdy było stosowane w połączeniu z kwasem bosweliowym i kolagenem typu II. Oprócz stanów zapalnych w stawach, MSM osłabiał też ekspresję cytokin w zapaleniu jelita grubego, uszkodzeniach płuc oraz wątroby. Ogólnoustrojowe właściwości MSM do zmniejszania stanów zapalnych sugerują, że może też łagodzić objawy alergii sezonowych.
Utrzymanie i naprawa chrząstki stawowej
Degradacja chrząstki stawowej jest napędem dla choroby zwyrodnieniowej stawów – im szybciej ulega degradacji tym szybszy postęp choroby. Chrząstka stawowa to gęsta macierz zewnątrzkomórkowa z bardzo małym dopływem krwi, przez co składniki odżywcze pozyskuje głównie z płynu maziowego. Cytokiny prozapalne takie jak IL-1β i TNF-α, biorą czynny udział w destrukcji chrząstki zapalnej, a przy małym dostępie krwioobiegu i możliwym niedotlenieniu, MSM chroni chrząstkę poprzez działanie na ww. cytokiny. W skutek tego normalizuje zmiany wywołane przez niedotlenienie i stan zapalny.
Poprawa funkcji i zakresu ruchów stawów
W badaniach z użyciem MSM i wspomaganych suplementacją z glukozaminą, siarczanem chondroityny, witaminą D lub ekstraktem z liści guawy poprawiło sprawność fizyczną pacjentów chorych na zwyrodnienia stawu kolanowego, ale również zwiększyła się zdolność ruchomości stawów i jego funkcjonalności. Stosowanie MSM z L-alfa-ketoglutarem argininy, bromelainą i kolagenem typu I, przez 3 miesiące dziennie znacznie poprawiło zdolność naprawy bez wpływu na funkcje czynnościowe, a z kwasem bosweliowym pozwalał chorym zmniejszyć dawki leków przeciwbólowych, w stosunku do grupy badanych z grupy placebo.
Mniejsze dolegliwości bólowe
Właściwości przeciwbólowe MSM dotyczą nie tylko problemów stawów. Mikrouszkodzenia powstałe w tkance mięśniowej w wyniku intensywnego treningu, mogą powodować bolesność i miejscową odpowiedź zapalną. MSM zmniejsza skutecznie stan zapalny oraz ból, co potwierdzono pomiarem kinazy kreatynowej.
Zmniejszenie stresu oksydacyjnego
Badania in vitro dowiodły skuteczność MSM w hamowaniu wytwarzania mitochondrialnego, nadtlenku wodoru i kwasu podchlorawego. MSM jest również w stanie przywrócić stosunek utlenionego glutationu (GSSG) do zredukowanego (GSH) i zmniejszyć produkcję NO. Podawanie MSM przed wysiłkiem wytrzymałościowym skutkowało znacznym zwiększeniem zdolności przeciwutleniającej organizmu. Po 28 dniach stosowania zaobserwowano również spadek homocysteiny. Sugeruje się, żeby uzyskać lepsze możliwości antyoksydacyjne MSM powinno być suplementowane dłużej niż 14 dni, dopiero po takim czasie poziom biodostępności MSM mógł zwiększyć znacząco wzrost enzymów antyoksydacyjnych.
Alergie sezonowe
Ze względu na właściwości przeciwzapalne postanowiono zbadać właściwości MSM w łagodzeniu alergii sezonowej. W tym celu badani przyjmowali 2,6g MSM codziennie doustnie, przez 30 dni. W tym okresie u badanych zmniejszyły się dolegliwości dróg oddechowych spowodowane alergią.
Poprawa wyglądu i jakości skóry
MSM jest dobrym dostawcą siarki dla keratyny znajdującej się w skórze. W badaniach stosowano balsam po których wyraźnie zaobserwowano poprawę pigmentacji oraz elastyczności skóry.
MSM działanie przeciwnowotworowe
W badaniach in vitro wykazano cytotoksyczne właściwości MSM dla komórek nowotworowych. Właściwości te polegają na działaniu MSM na proces apoptozy oraz hamowaniu żywotności komórek – zatrzymanie cyklu komórkowego w komórce nowotworowej. Zmiany metaboliczne wywołane przez MSM hamują wzrost i proliferację komórek na etapie transkrypcji i posttranlascji. Wykazano również funkcje regulujące apoptozę – niektóre geny są hamowane inne pobudzane, by regulować prawidłowy cykl komórki. Regulacja ta może korzystnie wpływać na procesy nowotworowe, przez ich hamowanie oraz ograniczenie angiogenezy, czyli tworzenia unaczynienia krwionośnego. Póki co wszystkie badania zostały opracowane na modelach zwierzęcych. Temat wspomagania choroby onkologicznej u ludzi za pomocą MSM nie jest potwierdzony, ale dobrze rokujący, dlatego badania wciąż trwają.
MSM przez swoje szerokie właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i regenerujące może być stosowane w terapiach wspomagających wiele chorób, szczególnie w chorobach obejmujących stawy: choroba zwyrodnieniowa stawów, RZS – reumatoidalne zapalenie stawów czy dna moczanowa. W połączeniu z działaniem przeciwbólowym MSM stanowi bardzo dobry środek dla osób które cierpią z powodu tych chorób. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, MSM może być stosowane przy wspomaganiu procesów detoksykacyjnych, spowalniać procesy starzenia czy zmniejszać ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową jak i wspomagać proces jej leczenia. Pomoże też w walce z infekcjami bakteryjnymi.
Ze względu na małą ilość skutków ubocznych, może być stosowany bez wcześniejszych badań diagnostycznych. MSM można podawać w różnych formach – na skórę, doustnie oraz dożylnie. W przypadku podawania na skórę, ze względu na silne właściwości penetrujące może dojść do podrażnienia i zaczerwienienia skóry. Przy doustnym stosowaniu pojawiają się czasami dolegliwości z układu pokarmowego, które przeważnie występują na początku przyjmowania i są przemijające ze względu na adaptację do dawki MSM. W podaży dożylnej bardzo rzadko występują skutki uboczne lub reakcje netolerancji. Sama podaż dożylna zapewnia o wiele skuteczniejszą biodostępność preparatu i można podać dawkę o wiele wyższą niż ta, tolerowana przez układ pokarmowy. IV Clinic oferuje terapię z użyciem MSM. Terapia jest ustalana indywidualnie po konsultacji z lekarzem.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/