Witamina C
Polecane usługi
Konieczno– suplementowania witaminy C u człowieka wynika z braku możliwości jej samodzielnego wytwarzania i magazynowania w organizmie. Wi�kszo– zwierząt posiada zdolno– do syntezy witaminy C. Natomiast cz�owiek, wraz z innymi naczelnymi oraz, uwaga – świnką morską, pozbawiony jest tej umiejętności. Prawdopodobnie jest to wynikiem mutacji genetycznej, która zasz�a u naszych przodk�w około 40 milionów lat temu.
Dawkowanie
Pierwsze zalecenia dotycz�ce podawania witaminy C związane były z leczeniem szkorbutu. Jeszcze w trakcie II Wojny �wiatowej British Royal Air Foirce zaleca�o swoim pilotom przyjmowanie dawki 10mg wit C/dzie�. Kolejne badania podj�te zosta�y w latach 60-tych poprzedniego stulecia. Prowadzone były w USA na wi�niach w Stanie Iowa. Na ich podstawie stworzono RDA (Recommended Dietary Allowance- dawka zalecana) obowi�zuj�ce do lat 90-tych. Zalecana dawka witaminy C wynosięa 60mg/dz. W 2000 roku rozpocz�to prace w Institute of Medicine (obecnie National Insitute of Medicine, NY, USA) nad okre�leniem koniecznej dziennej dawki witaminy C. W badaniach oparto się na 3 zmiennych:
– sub-maxymalnycm st�eniu witaminy C w neutrofilach,
– st�eniu zabezpieczaj�cym przez wyst�pieniem stresu oxydacyjnego,
– przy jednoczesnym minimalnym wydalaniu witaminy C z moczem.
Na podstawie wynik�w bada� naukowcy okre�lili minimaln� dzienn� dawk� witaminy C na 2000mg/dz.
Dzia�anie
Powszechnie wiadomo że witamina C jest substancj� bardzo aktywn� biologicznie. Jest istotnym elementem bardzo wielu niezwykle wa�nych szlak�w metabolicznych, stymuluj�c r�ne procesy biochemiczne w organizmie. Jest też najbardziej znanym antyoksydantem. Na ten temat napisano już wiele znakomitych artyku–w. Tylko dla przypomnienia poni�ej wyszczeg�lni� g–wne obszary jej działania:
– jedn� z najwa�niejszych funkcji biologicznych witaminy C jest biosynteza kolagenu – białka wchodz�cego w sk�ad skóry, złb�w, kości, tkanki –cznej, chrz�stek i rog�wki,
– bierze udział w syntezie hormon�w i transmiter�w – np. noradrenaliny
– uczestniczy w przemianach steroid�w, t�uszcz�w (np. cholesterolu do kwasów –ciowych), obni– poziom cholesterolu,
– zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego, wapnia, zmniejsza toksyczno– Se, Cu, Co i Hg
– bierze udział w biosyntezie karnityny
– wspomaga procesy gojenia się ran
– reguluje ci�nienie tętnicze krwi oraz zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego i serca,
– obni�a st�enie glukozy we krwi